Teknologisk udvikling skal gå hånd-i-hånd med menneskelige kompetencer

MDC afholdte onsdag d. 24. januar Fremtidsværksted for Maritime Kompetencer, støttet af Den Danske Maritime Fond. Fremtidsværkstedet samlede folk, der brænder for at udvikle Det Blå Danmark til at give et bud på, hvilke kompetencer der skal til, når ny teknologi implementeres i skibsfarten.

Baseret på en række specielt udviklede scenarier der tog emner som cyber-trusler, allways-on connectivity, nye letvægtsmaterialer og selvfølgelig autonomi op, arbejdede deltagerne sig igennem problemstillinger om, hvilke nye kompetencer de søfarende skal tillegne sig - men også hvad der skal aflæres, som ikke længere er nødvendigt.

Ikke overraskende fyldte digitale kompetencer en del - ikke mindst, at vi skal være i stand til at forstå, hvordan systemerne arbejder og træffer beslutninger således, at der kan gribes ind der, hvor systemerne kommer for kort. Mere fokus på det at være system-operatør som søfarende kom også op sammen med nødvendigheden af, at man i fremtiden skal differentiere mere mellem de skibstyper man arbejder på, og de jobs man udfører. Måske er det selve grundstrukturen i STCW-konventionen, man skal give en overhaling.

Fremtidsværkstedet understregede også vigtigheden af, at den teknologiske udvikling ikke kan stå alene. Med introduktionen af nye teknologier, nye processer, nye forretningsstrukturer skal de menneskelige kompetencer tænkes ind i loopet på et tidligt tidspunkt. Hermed en opfordring til de mange nye teknologiprojekter der kommer på tegnebrættet i Det Blå Danmark i den nærmeste fremtid!