Hvor mange sømænd skal der til at slukke en brand?

Jeg arbejdede som elev på et passagerskib og var røget med i dock i Hamburg.

Et af elevernes jobs var at banke rust, så det gjorde jeg på dæk 9 ved siden af ventilations rummet, hvor et par gæve smede fra det Nordjyske gik og svejsede. Pludselig prikkede en af dem mig på skulderen og spurgte roligt på sit nordjyske: ” Do…., ha I æ pulverslukker?” Da jeg kiggede ind i ventilations rummet, var der en del røg og en smule flammer, hvilket sjældent er godt, når vi taler om ventilationsskakter.

Der var selvfølgelig ikke en pulverslukker i miles omkreds, så jeg racede ned på dækskontoret, hvor overstyrmanden sad lige så stille, og fik panderynker over deadlines og budgetter. Jeg flåede den (ret dårligt opsatte) pulverslukker ned fra væggen - inklusiv holder og skruer. Jeg spurtede tilbage med overstyrmanden i hælene (i forholdsvis behersket fart op ad trapper iført for store sikkerhedssko og en 10-12 kgs pulverslukker)

Da jeg forpustet nåede op til ventilations rummet, sad smedene roligt udenfor, og fik sig en smøg, imens flammer og røg fyldte luften.

Den største af dem greb pulverslukkeren, og inden jeg havde fået pusten og talen tilbage, hamrede han håndtaget i bund uden at holde fast i slangen på flasken, der normalt styrer retningen af pulveret.

Alt blev blåt!  Inklusiv fronten af de tilstedeværende, den nymalede dørk, skotter, ventilations systemet etc. I samme øjeblik nåede overstyrmanden frem, og stirrede vantro på det blå menageri.  Han åbnede og lukkede munden et par gange uden ord, drejede om på hælene og forsvandt hovedrystende tilbage til dækskontoret.

Den formastelige smed blinkede blåt til resten af os og spurgte fornøjet: ” Hehehe, tys I og te han lignet en guldfisk?….”

Skrevet af 'Jules'

57312__1.jpg